Konsten att lära sig att det lugnt

Orolig kväll igår då jag hade smärta fram i bröstkorget på vänster sida. Började vid 15 tiden på em och höll i sig in på kvällen. Först tänker man att det inte är något men sen börjar tankarna fara iväg. Så vi vid 20:30 ringde jag 1177 för att höra. Man tror ju alltid det värsta. Hon tyckte jag skulle åka in och kolla ett ekg. Sagt och gjort, mormor kom och passade barnen medans de sov och vi åkte in. Ekg var fint och läkaren utsköt hjärtinfarkt som var min mardröm i mitt huvud och sa att det troligen är revbens inflammation. Då är det brosket mellan revbenen som är inflammerade. Behandlingen mot inflammationen brukar vara voltaren, ipren eller diklofenak. Men jag är ju gravid i vecka 37 så får hålla mig till alvedon och vila =) Lite information från vårdgudien.
 

- Kostokondrit eller Tietzes syndrom, kallar man den typen av smärta känner man igen genom att det gör ont på framsidan av bröstkorgen. Kostkondrit beror på inflammation i brosket mellan bröstbenet och revbenet. Du märker det genom att du är öm över brosket (oroa dig inte för att det är ojämt där det ömmar för det är det alltid lite). Revben / brosk smärtan kan uppstå snabbt och varierar med varje andetag då bröstkorgen rör sig. Rör man sig så att kroppen blir ansträngd så brukar smärtan i brosket också öka, däremot så till skillnad från hjärtbesvär så märker man ömheten i brosket när man trycker där smärtan kommer från.

 

  • Det behöver inte synas eller märkas att man har en inflammation i brosk – revbens övergången, är 2 eller flera ställen ömmande utan svullnad så kallas det kostokondrit.. har man också svullnat upp där det gör ont kallas det för Tietzes syndrom

 

- Det är inte ovanligt att man söker läkare för misstänkta hjärtbesvär och får diagnosen kostokondrit eller Tietzes syndrom istället. Då kan det kännas skönt att veta att även ”friska” människor både män och kvinnor kan ha det utan att det behöver betyda att man har annan sjukdom också. 

Den behandling du får av doktorn för Kostkondrit / Tietzes syndrom är av typen som dämpar inflammation tex Voltaren, Diklofenak eller Ipren. Långvariga besvär behandlar man ibland med en spruta som innehåller kortison och bedövningsmedel.

Prognos kostokondrit, prognos Tietzes syndrom.

  • Besvären går oftast tillbaks av sig själv efter några dagar eller nån vecka. I enstaka fall kan besvären hålla på länge eller bli återkommande. Har man långvariga besvär så kan man fundera på om det finns andra besvär också, personer med reumatiska sjukdomar får något oftare inflammationer.

 
Så det gäller att fru Anna börjar lyssna på sin man att ta det lugnt i fortsättningen. Något som jag har väldigt svårt för men ska försöka skärpa mig.